British Airways får bøde i milliardklassen

27. september 2019 Nyheder

Den første bøde i milliardklassen for overtrædelse af Persondataforordningens bestemmelser har nu set dagens lys.

I september 2018 havde det britiske luftfartsselskab British Airways et databrud, hvor personoplysninger på knap 500.00 brugere blev kompromitteret. Det engelske datatilsyn (ICO) har nu fastsat bøden til 1,5 % af British Airways verdensomsætning, og det er den største bøde, som ICO har givet til dato.

Kæmpe bøder for massive læk

Det er endnu uvist, om British Airways har tænkt sig at anke bødens størrelse, men bøden viser, at datatilsyn rundt om i Europa er klar til at give massive bøder til virksomheder, der behandler personoplysninger, men ikke har styr på fundamentale sikkerhedstiltag. Den fastsatte maksimumsgrænse for bøder på 4 % af verdensomsætningen synes derfor ikke umulig at nå i den nærmeste fremtid.

Flere lande følger med

Rundt om i verden følger flere lande trop med deres egen regulering af behandling af persondata. I Californien vil det fra 1. januar 2020 være muligt at udstede bøder på op til 5.000 kr. pr. overtrædelse. Derudover åbner den nye lovgivning op for, at bevidste overtrædelser af loven kan medføre en bøde på op til 50.000 kr. pr. overtrædelse. Lovgivningen i Californien viser, at flere og flere lande er begyndt at tage behandling af personoplysninger seriøst, og det kan ende i en bøderegn, hvis virksomheder ikke ændrer deres vaner. Lignende databeskyttelseslove er ligeledes vedtaget i store dele af Sydamerika.

Hvis du er i tvivl, om din virksomhed overholder alle forordningens bestemmelser, er du meget velkommen til at tage fat i os for en præsentation af, hvad vi kan hjælpe dig med.